بعد از آشنایی با تعریف ویپ ، اولین سوال این است که فناوری ویپ ، با ایجاد این تسهیلات ، در چه اماکنی و برای چه کارهایی مناسب است. در واقع در این مرحله می خواهیم کاربرد های ویپ را بشناسیم و سپس تعیین کنیم که آیا استفاده از ویپ ، برای ما مفید است یا خیر. برای پاسخ به این سوال ؛ شما را به خواندن این مقاله دعوت می کنیم.
از ویپ چه استفاده هایی میشود؟
مطالعه ی مفاهیم ساده ویپ ، به شما در شناخت کاربرد های تکنولوژی VOIP کمک می کند.
ایجاد سیستم پاسخ گویی و پشتیبانی مشتریان با ویپ
یکی از رایج ترین کاربرد های سرویس ویپ ، راه اندازی سیستم های سوال و پاسخ یا به زبان دیگر ، سیستم پشتیبانی و امور مشترکین یا مشتریان است. امروزه شرکت های زیادی از جمله ارائه دهندگان ویپ ، از همین سرویس جهت پشتیبانی مشتریان خود استفاده می کنند.
با استفاده از سرویس ویپ ، می توان همزمان امکان پشتیبانی را به صورت تلفنی ، گفتگو آنلاین و به شکل چت و حتی ایمیل و اس ام اس یا پیامک را فراهم نمود. ایجاد این سیستم ، یکی از متداول ترین کاربرد ویپ در میان وب سایت ها می باشد.
یکی از ویژگی های دیگر ویپ ، راه اندازی سریع و آسان آن برای شرکت ها و سازمان هاست. به علاوه می توان بر نحوه ی عملکرد نیز نظارت داشت و به نحوی ، عملکرد کاربران کارمندان را ارزیابی کرد.
برقراری ارتباط میان دو دفتر یا دفاتر دیگر از طریق ویپ
تصور کنید که شما دو دفتر کاری جداگانه دارید ، ویا شرکتی جداگانه دارید که بخش های متعددی دارد و افراد نیازمند ارتباط با یکدیگر هستند. بدین منظور باید از خطوط متنوعی استفاده کرد که هر فرد شماره ی دلخواه را وارد کرده و تماس برقرار کنند. اما با ویپ ، می توان این ارتباطات را گسترش داد و همزمان در هزینه ها صرفه جویی کرد.
در بخش بعدی با سایر کاربرد های ویپ آشنا خواهید شد.